Din arbetsplats

När du jobbar är det viktigt att du har en ordentligt utformad arbetsplats med tillgång till allt som du kan tänkas behöva när du utför ditt arbete. Hur denna plats ska se ut är självklart olika utifrån vad det är du jobbar med, men det finns ändå flera nämnare som är lika. Här nedanför hittar du några handfasta tips när du ska utforma din arbetsplats.

Skrivbord
Ett skrivbord med utrymme för alla saker du kan behöva är A och O för ditt arbete. Utan enkel tillgång till papper, mappar eller annat som du behöver blir arbetet ofokuserat och ständigt avbrutet när du måste gå iväg för att hämta sakerna du behöver. Har du en dator på skrivbordet kan det vara bra om inte denna tar upp hela bordsytan, utan att det även finns utrymme för att kunna skriva för hand eller slå upp pärmar och block om så behövs. Glöm inte heller att inreda skrivbordet men pennor, block och annat som kan vara bra att ha nära till hands.

Att tänka på ergonomin är idag väldigt viktigt för den som sitter vid ett skrivbord hela arbetsdagen. För att minska risken för skador av olika slag finns det mängder av olika produkter man kan köpa som ska förebygga uppkomsten av ryggvärk, musarm eller andra vanligt förekommande åkommor. Ett bra exempel är höj- och sänkbara skrivbord som låter dig variera sittandes och stående arbete på ett smart sätt. Med hjälp av en knapp eller spak under bordet kan du höja och sänka bordet till en behaglig arbetshöjd som passar dig.

Rätt sorts stol
Det ergonomiska tänket bör även komma igen när du väljer stol för din arbetsplats. En vanlig köksstol kanske kan verka bekväm, men i längden kommer denna att göra mer skada ön nytta. Investera därför i en ordentlig kontorsstol med reglage som gör att du kan ställa in den optimala positionen för dig. De flesta kontorsstolar kan låta dig höja och sänka sitsen, men det finns även modeller där du kan höja och sänka armstöd och nackstöd samt dra fram sitsen och till och med göra den rörlig. Besöker du ett kontorsvaruhus när du ska köpa dig en kontorsstol kan du av personalen få hjälp med att ställa in stolen efter dina egna behov.

Gör din arbetsplats mer personlig
En arbetsplats som endast består av jobbrelaterade saker kan kanske i tanken vara det rätta, men sanningen är att det i längden kan göra att inspirationen till jobbet minskar. Inred därför din arbetsplats med personliga saker så om foton på familjen eller annat som kan få dig på bättre humör den där timmen på eftermiddagen när du är som tröttast. Ett tips är att även fylla upp med andra nödvändigheter som du känner att du kan sakna. Vad detta är är självklart individuellt, men exempel kan vara ett glas vatten, tuggummi, läppbalsam eller halstabletter.